Luxusný (ale jednoduchý) tekvicový obed

Tento tekvicový obed mal u nás nevídaný úspech! Na tanieri vyzerá megaluxusne, takže sa ním môžete blysnúť aj pred návštevou, príprava je jednoduchá a pomerne rýchla a chuť je úžasná. Plus je to perfektná sezónna mňamka končiaceho leta, kedy sú záhradky ešte vždy plné tekvíc a cukiet.

Potrebujeme – pre 2 osoby:

Na pečenú tekvicu:

  • 2 malé tekvice Hokkaido
  • zo 6 cherry paradajok
  • kúsok údeného ovčieho oštiepka

Na cuketové placky:

  • 1 menšia cuketa
  • 2 menšie zemiaky
  • detská krupica
  • 2 KL himalájskej soli
  • olej alebo maslo ghee na vyprážanie

Processed with VSCO with a6 preset

Postup:

Pečená tekvica: Tekvice Hokkaido umyjeme a zľahka im zrežeme spodok, ale iba toľko, aby nám vedeli samé stáť. Z vrchnej časti ich zrežeme o čosi viac, aby nám do nich vošla malá lyžička. Vydlabeme z nich vnútro, ale nie celé, len tak 1-2 lyžičky, aby nám do nich vošli nakájané cherry paradajky. (Ja som v tomto prípade dokonca na náplň použila kúsok tohto paradajkového šalátu, ktorý sa nám zvýšil z raňajok.)
Tekvice postavíme na plech na pečenie (alebo zapekacej misy), nastrúhame na ne oštiepok, môžeme pridať nejaké bylinky podľa chuti a na 180 stupňoch zapekáme 30-40 minút.

 

Processed with VSCO with a6 preset

 

Cuketové placky: Mladú cuketu si opláchneme a nastrúhame (keďže ja som pohodlná, strúhala som tu na širokej časti, je to rýchlejšie). Pridáme k nej aj najemno nastrúhaný zemiak, premiešame a posolíme. Necháme odstáť asi 15-30 minút, aby nám zemiak aj cuketa pustili vodu a potom ich precedíme a prebytočnú vodu z nich vytlačíme. Potom k mase prisypeme detskú krupicu (musíte to odhadnúť vy podľa potreby, ja dávam tiež od oka) a dôkladne premiešame.
Na pavnici si rozohrejeme olej alebo ghee a do rozpáleného oleja kladieme placky, ktoré sme si vytvarovali zo vzniknutej cuketovo-zemiakovej masy. Smažíme z oboch strán. Prebytočný olej z placiek necháme odkvapkať na papierovej utierke.

Na tanier položíme zapečenú Hokkaido tekvicu, ešte raz na ňu načerstvo astrúhame oštiepok, pridáme chrumkavé placky, ozbodíme bylinkami a podávame.

Processed with VSCO with a6 preset

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Google photo

Na komentovanie používate váš Google účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Connecting to %s