Celozrnný slivkový tart koláčik

Tento recept na koláčik zaberie o trošku viac času, než ako ste na to u mňa zvyknutí (že len nahádzať do misky a vyliať do formy), ale zase nie o veľa, nebojte sa. A výsledný efekt stojí skutočne za to! Uff, už dávno som si tak nepochutila. Vyzerá to tak, že počas tejto vrcholiacej slivkovej sezóny som ho nepiekla posledný krát.. 

Potrebujeme:

  • 250 g celozrnnej špaldovej múky
  • 125 g zmäknutého masla
  • 1 žĺtko z domáceho vajíčka
  • 5 PL filtrovanej vody
  • 1 PL trstinového alebo kokosového cukru + 2 zarovnané PL na posypanie
  • slivky

Processed with VSCO with hb2 preset

Postup:

V miske robotom vymiešame múku, maslo, vajíčko, vodu a cukor a vytvoríme krehké cesto. Vytvarujeme z neho bochníček a uložíme ho na pol hodinku odpočívať do chladničky.

Rúru predhrejeme na 200 stupňov. Pripravíme si koláčovú formu a cesto vyvaľkáme do požadovanej veľkosti tak, aby nám prekrývalo aj boky formy. Cesto do nej opatrne preložíme a podľa potreby upravíme. Zatažíme fazuľkami a dáme zapiecť na 10 minút.

Po uplynutí 10 minút formu vyberieme, fazuľky vysypeme a na koláčik naukladáme plátky slivák. Prípadne ak máte k dispozícii domáci slivkový lekvár môžete ním najprv potrieť koláč a slivky naukladať až na to. Ja osobne som použila celé polovice slivák, pretože som mala odrodu s malými plodmi. Takto pripravený koláč ešte posypeme 2 lyžicami cukru a dáme ďalej piecť 30 minút na 170 stupňov.

Hotový tart potom ešte môžete ozdobiť kúskami mandlí alebo čerstvým bobuľovitým ovocím.

Processed with VSCO with hb2 preset

Processed with VSCO with hb2 preset

Processed with VSCO with hb2 preset

Processed with VSCO with hb2 preset

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Google photo

Na komentovanie používate váš Google účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Connecting to %s