Poctivý slepačí vývar s domácimi rezancami

Hovorí sa, že silný domáci vývar je výborným liekom. Na opicu aj chorobu. Preto si ho raz za čas doprajeme aj my. Akože niežeby som svojej opici za uplnynulé štyri aspoň raz z diaľky zamávala. Ale toto počasie si vývar doslova žiada. Lebo si to tam vonku koleduje o problém..

A hoci sa u nás doma mäso nepripravuje, takýto poctivý vývar je asi jediná výnimka, na ktorú sa nechá zlákať aj Dedinský tata. Najmä ak sa raz za čas máme možnosť dostať ku kurke z domáceho chovu.

Recept som mimochodom spisovala ešte pred rokom, keď ma z redakcie Čarovné Slovensko oslovili, aby som im zostavila nejaké menu. A stále som sa ho chystala na vás vytiahnuť. Chýbala mi však nejaká úvodná ilustračná fotka. Až doteraz..

No a na to sa ma, mňa, tak spokojnej samej so sebou, Dedinské dieťa spýta: “Mamka a prečo je tam na obrázku kohút?
No, tak nevydalo. Ale ja to už kašlem..

Potrebujeme na vývar:

  • 1 domáce kura (alebo bio)
  • 5 l filtrovanej vody
  • 1 veľkú mrkvu
  • 1 petržlen
  • kus zeleru
  • 1 kaleráb
  • 1 cibuľu (pre intenzívnejšiu chuť ju možno rozštvrtiť a opražiť na oleji)
  • 2 PL sušeného majoránu
  • 1 PL himalájskej soli
  • 1 KL čierneho mletého korenia
  • 2 PL sušenej petržlenovej vňate
  • 5 guličiek nového korenia
  • 2 bobkové listy

Potrebujeme na rezance:

  • 50 g celozrnnej špaldovej múky
  • 50 g hladkej alebo polohrubej múky
  • 2 KL kurkumy
  • 1 domáce vajce
  • 1 PL filtrovanej teplej vody
  • trochu múky na pomúčenie

Processed with VSCO with a6 preset

Postup:

Pre skutočne kvalitný vývar je výber kuraťa najdôležitejším aspektom! Preto si zvoľte nejaké z domáceho chovu alebo aspoň v bio kvalite. Kura dôkladne umyjeme a celé vložíme do hrnca. Zalejeme vodou, prikryjeme a privedieme k varu. Zatiaľ si očistíme zeleninu.

Keď voda začne vrieť, stíšime teplotu a zvrchu pozbierame penu. Do hrnca prihodíme zeleninu, bylinky a korenie a prikryté to spolu varíme aspoň 3 hodiny, ale pokojne aj celú noc. Pokiaľ sa nám odparí veľa vody, prilejeme trochu vriacej.

Po uplynutí troch hodín vypneme sporák a z hrnca vyberieme kura aj zeleninu. Vývar scedíme cez gázu alebo čistú utierku, mäso naporcujeme do misky, zeleninu nakrájame. Mäso aj zeleninu potom môžeme použiť pri servírovaní polievky v tanieri.

Príprava rezancov je jednoduchá. V miske si zmiešame múky a kurkumu, vysypeme ich na dosku a do stredu urobíme jamku. Do jamky vhodíme rozklepnuté vajíčko a vodu a rukami vyhnetieme cesto. Ak je cesto príliš sypké, opatrne pridáme ešte trošku vody.

Cesto si rozdelíme na dve  časti. Každú z nich vyvaľkáme na dlhý tenulinký plát. Ten necháme pár minút obschnúť, pozdĺžne ho prekrojíme a nakrájame z neho tenučké rezance. Rovnaký postup zopakujeme aj s druhou polovicou cesta.

Takto pripravené rezance dáme variť do osolenej vody na zhruba 6 minút. V prípade, že si rezance chceme odložiť, rozprestrieme ich na čistú utierku a necháme ich poriadne presušiť. Skladujeme ich napríklad v sklenenom pohári. Presušené celozrnné rezance už na uvarenie potrebujú 15 minút.

PS: Ak namiesto kurkumy nasypete do cesta trochu chlorelly, získate pre zmenu takéto zelené rezance.

Foto: Dedinská mať

Pridaj komentár