Dostali sme do daru misku plnú topinambur. A tak mi napadlo, že z nich vyskúšam pripraviť nejaké placky. To mám aspoň istotu, že ich Dedinské dieťa bude jesť. A ktovie, možnože sa stanú rovnako virálnymi ako tie paradajkové od The Tolerant Cook.
Po prvej topinambure, ktorú som ozaj poctivo šúpala škrabkou, ma ale to nadšenie prešlo a zvyšné som iba dočistila iba kefkou pod tečúcou vodou. Prežili sme.
Ešte k fotkám sa musím vyjadriť – nie je to teda žiaden foodblogerský počin, ja viem. S uspatým Dedinským bábom v nosiči a z dvora sa kyslej uhorky dožadujúcim Dedinským dieťaťom však bolo toto maximum, čo som za 138 sekúnd čistého času zvládla esteticky vyprodukovať a príliš sa nenakláňať. Veď aj zdobené je to štýlom – dám tamna to vetvičku petržlenu, bude to aspoň vyzerať dômyselne naservírované.
Potrebujeme:
- 650 g topinambur
- 100 g hladkej múky
- 2 domáce vajcia
- 1 cibuľu
- 3 strúčiky cesnaku
- 80 g syra (ja som použila mix grand padano a oštiepka, pretože som mala doma práve otvorené tieto dva nedojedené zvyšky)
- himalájsku soľ a korenie na dochutenie
- 2 PL slnečnicového oleja
- bravčovú masť na vyprážanie alebo olej
Postup:
Zeleninu očistíme. Syr, topinambury a cibuľu nastrúhame (použila som nastavec na jemné strúhadlo na kuchynskom robotovi), cesnak pretlačíme. Všetky suroviny spolu rozmiešame v miske a na rozpálenej bravčovej masti opekáme placky z oboch strán.
Z tohto množstva sme sa dosýta najedli dvaja dospeláci a jedno hladné Dedinské dieťa.
Foto: Dedinská mať