Kváskový pšenično-ražný chlieb podľa Maškrtnice

Je sranda, že si od vás ľudia pýtajú recept na kváskový chlieb, aj keď vedia, že dokopy kváskujete týždeň aj s cestou. Avšak recept posuniem rada, pretože funguje skutočne fantasticky. Naučila som sa ho na kváskovacom workshope u Juliany Fischerovej alias Maškrtnice a odporúčam vám ho všetkými desiatimi. Recept aj Julianin kurz.

Chlebík som piekla dokopy zatiaľ 3x (vždy v trošku inej obmene) a zakaždým vyšiel skvelo. Akurát tomu úplne prvému pokusu som trošku zvrchu pripiekla kôrku (viď foto nižšie). Nuž, skúšam a učím sa na vlastných chybách.

Nebudem tu písať o základoch kváskovania, lebo skúsenosti ozaj nemám. Opíšem vám iba postup, ktorý som sa dozvedela. Pokiaľ ste ale pri deťoch rovnako zaneprázdnené ako ja a nemáte si o kváskovaní čas naštudovať ani mäkké Ň, určite vám odporúčam navštíviť nejaký kurz vo vašom okolí. Za pár hodín sa tam naučíte základy, spýtate sa na všetko, čo vás trápi a ešte si aj domov odnesiete dobre chovaný kvások vašej lektorky.

Potrebujeme:

  • 100 g rozkvasu (zo pšeničného kvásku)
  • 560-660 g vody izbovej teploty
  • 250 g nejakej menej bežnej hladkej múky (zatiaľ som skúšala celozrnnú špaldovú, ražnú a celozrnnú ražnú)
  • 650 g pseničnej hladkej múky
  • 20 g himalájskej soli

Processed with VSCO with a6 preset

Postup:

Všetky suroviny nasypeme do misy a 10 minút miesime v robotovi na pomalom druhom stupni. Necháme 3 hodiny kysnúť. Každú hodinu zopárkrát zospodu prehnetieme mokrou rukou. Zakryjeme navlhčenou utierkou.

Po troch hodinách preložíme cesto na pomúčnený vál, ponaťahujeme a stočíme do ošatky vyloženej pomúčnenou ľanovou utierkou. Odložíme cez noc kysnúť do chladničky alebo cez deň kysnúť pri izbovej teplote približne 3 hodiny. Z tohoto receptu vám vyjde buď jeden veľký 1,5 kg bochník alebo 2 malé po 750 g. 

Po vykysnutí v ošatke si rozohrejeme rúru na 250 stupňov. Rúru nahrievame spolu s vloženým starým plechom na spodok rúry (potom do neho nalejeme vodu) a misou z jánskeho skla alebo plechom, na ktorom budeme piecť výsledný chlebík.

Po nahriatí rúry z nej misu/plech na chlebík vyberieme a opatrne na neho preklopíme cesto. Narežeme žiletkou dostatočne hlboko, aby sa nám krásne otvoril a pečieme cca. 35 minúť 750 g chlebík alebo 40-45 minút veľký 1 500 gramový. Tesne pred vložením chleba do rúry nalejeme na spodný starý plech približne 1 dcl vody, aby nám v rúre vznikla okamžitá para.

Približne po 25 minútach znižujeme teplotu v rúre na 220. Ja osobne chlebík vyberám z plechu a dopekám ho už len na mriežke, aby sa mu krásne dopiekol aj spodok. Hotovo. Dobrú chuť!

Processed with VSCO with a6 preset

Foto: Dedinská mať

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Google photo

Na komentovanie používate váš Google účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Connecting to %s