Je sranda, že si od vás ľudia pýtajú recept na kváskový chlieb, aj keď vedia, že dokopy kváskujete týždeň aj s cestou. Avšak recept posuniem rada, pretože funguje skutočne fantasticky. Naučila som sa ho na kváskovacom workshope u Juliany Fischerovej alias Maškrtnice a odporúčam vám ho všetkými desiatimi. Recept aj Julianin kurz.
Chlebík som piekla dokopy zatiaľ 3x (vždy v trošku inej obmene) a zakaždým vyšiel skvelo. Akurát tomu úplne prvému pokusu som trošku zvrchu pripiekla kôrku (viď foto nižšie). Nuž, skúšam a učím sa na vlastných chybách.
Nebudem tu písať o základoch kváskovania, lebo skúsenosti ozaj nemám. Opíšem vám iba postup, ktorý som sa dozvedela. Pokiaľ ste ale pri deťoch rovnako zaneprázdnené ako ja a nemáte si o kváskovaní čas naštudovať ani mäkké Ň, určite vám odporúčam navštíviť nejaký kurz vo vašom okolí. Za pár hodín sa tam naučíte základy, spýtate sa na všetko, čo vás trápi a ešte si aj domov odnesiete dobre chovaný kvások vašej lektorky.
Potrebujeme:
- 100 g rozkvasu (zo pšeničného kvásku)
- 580 g vody izbovej teploty
- 250 g nejakej menej bežnej hladkej múky (zatiaľ som skúšala celozrnnú špaldovú, ražnú a celozrnnú ražnú)
- 650 g pseničnej hladkej múky
- 20 g himalájskej soli
Postup:
Všetky suroviny nasypeme do misy a 10 minút miesime v robotovi na pomalom druhom stupni. Necháme 3 hodiny kysnúť. Každú hodinu zopárkrát zospodu prehnetieme mokrou rukou. Zakryjeme navlhčenou utierkou.
Po troch hodinách preložíme cesto na pomúčnený vál, ponaťahujeme a stočíme do ošatky vyloženej pomúčnenou ľanovou utierkou. Odložíme cez noc kysnúť do chladničky alebo cez deň kysnúť pri izbovej teplote približne 3 hodiny. Z tohoto receptu vám vyjde buď jeden veľký 1,5 kg bochník alebo 2 malé po 750 g.
Po vykysnutí v ošatke si rozohrejeme rúru na 250 stupňov. Rúru nahrievame spolu s vloženým starým plechom na spodok rúry (potom do neho nalejeme vodu) a misou z jánskeho skla alebo plechom, na ktorom budeme piecť výsledný chlebík.
Po nahriatí rúry z nej misu/plech na chlebík vyberieme a opatrne na neho preklopíme cesto. Narežeme žiletkou dostatočne hlboko, aby sa nám krásne otvoril a pečieme cca. 35 minúť 750 g chlebík alebo 40-45 minút veľký 1 500 gramový. Tesne pred vložením chleba do rúry nalejeme na spodný starý plech približne 1 dcl vody, aby nám v rúre vznikla okamžitá para.
Približne po 25 minútach znižujeme teplotu v rúre na 220. Ja osobne chlebík vyberám z plechu a dopekám ho už len na mriežke, aby sa mu krásne dopiekol aj spodok. Hotovo. Dobrú chuť!
Foto: Dedinská mať