Púpavové smoothie plné železa

A máme tu zelenú a pestrofarebnú sezónu! Sezónu, kedy je v prírode poživateľné doslova takmer vsetko (čo je nie je jedovaté, samozrejme). Takýmto najznámejším poľným jarným všeliekom je určite populárna púpava. A zaslúžene! Preto si ju počas rannej prechádzky neváhajte natrhať a prihodiť do zeleného smoothie drinku. :))

 

Zloženie:

  • 3 menšie domáce jabĺčka
  • polovica avokáda
  • 1 banán
  • 3 hrste domáceho špenátu zo záhradky
  • zväzok mladých púpavových listov a kvetov
  • 1 PL kokosového oleja
  • 2 PL medu
  • 2 poháre vody

Všetko dohladka rozmixujeme a nalejeme do pohárov.

Processed with VSCO with a6 preset

Púpava patrí medzi najzdravšie potraviny. Má výrazné močopudné účinky nápomocné v boji obličiek so škodlivými látkami. Stimuluje aj činnosť pankreasu, pečene, žlčníka a čriev, zlepšuje trávenie, čistí žalúdok a zvyšuje chuť do jedla. Bylinkári o nej hovoria aj ako o zázračnom lieku na reumatické ochorenia, pričom odporúčajú každodennú konzumáciu mladých púpavových listov ochutených citrónovou šťavou.

Všetky časti púpavy, koreň, listy, stonka aj kvet sú jedlé a liečivé. Listy, obsahujúce dvakrát viac železa, ako má špenát, sa využívajú najmä na prípravu rôznych šalátov, z kvetov sa vyrába med, z pražených púpavových koreňov náhrada kávy známa pod názvom cigória. Vitamínovou bombou sú aj púpavové polievky, sirupy, vína…

Processed with VSCO with a6 preset

Processed with VSCO with a6 preset

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s