Tento šalátik je absolútnou vitamínovou a zdraviu prospešnou bombou. Pravdupovediac si nedokážem predstaviť zdravšie a výživnejšie jedlo na celom šírom svete ako sú klíčky. Tie sú totiž jedinou prirodzene sa vyskytujúcou potravinou, ktorá je na škále pH takto výrazne zásaditá. Práve vďaka tejto vlastnosti by sa mali stať vítaným doplnkom stravy u chorých a energeticky vyprahnutých ľudí (ale nielen u nich:)).
Viac o pH-stravovaní sa už ale dozviete v prednáške mojej drahej polovičky v uvedenom linku. :))
Potrebujeme:
- mix klíčkov (použila som fazuľky azuki, šošovicu, mungo, cícer, quinou a žeruchu)
- extra panenský olivový olej
- citrónovú šťavu
- himalájsku soľ
- čierne mleté korenie a bylinky podľa vlastnej chuti
Postup:
Klíčky si vypestujeme podľa návodu tu: https://kathushkinekulinarium.wordpress.com/2016/02/26/ako-pestovat-klicky/, všetko spolu zmiešame, dochutíme jemným dresingom z olivového oleja, citrónovej šťavy, soli a korenia. Necháme trochu nasiaknuť chute a podávame.
Klíčky sú bohatým zdrojom minerálnych látok, vitamínov, enzýmov, stopových prvkov a rastlinných bielkovín v koncentrovanej forme. Už po dvoch hodinách klíčenia sa v semienku zvyšuje obsah vitamínov a balastných látok o 50 % až 200%. V praxi to znamená, že keď zjete lyžicu naklíčených semien napr. reďkovky, zaplavíte svoje telo množstvom prospešných zlúčenín, ktoré by ste inak museli získať zjedením približne 30 kusov dozretých reďkoviek. To už stojí za pozornosť, čo poviete? S takýmto vysokým obsahom vitamínov je len logické, že klíčky majú liečivé a regeneračné účinky. Uplatňujú sa pri liečbe cukrovky, cievnych ochoreniach i poruchách metabolizmu.