Levanduľový sirup

Levanduľový sirup som prvýkrát okúsila pred rokom. Dovtedy som ani netušila, že sa niečo také dá vôbec z levandule pripraviť. Brala som ju totiž iba ako imidžovú fotogenickú toskánsku kvetinku a náplň do voňavých vankúšikov. Aj tak som si jej však kopec vysadila v kvetinovej záhrade, lebo sa mi proste neskutočne páčila.

Potom som ale zisťovala, čo s ňou! Nerada som totiž, ak niečo len tak rastie, ale nie je z toho úžitok. A zrazu som prišla na to, že sa z nej robí sirup. Ooo, tak hor sa nato! Dedinský tata mi síce po prvotnej degustácii povedal, že “chutí ako mydlo”, ale toho si teda vôbec netreba všímať. Ja som sa zamilovala od prvého hltu. A to skutočne nepreháňam!

Tento recept sa vyznačuje jemnou sladkou vôňou a chuťou. A dokonca podľa mňa ešte len variácia s mätou je absolútne neprekonateľná! Sirup sa pripravuje veľmi podobne ako bazový. Kvety sa len macerujú a nie je nutné ho variť. Uschová sa v ňom tak väčšina liečivých látok z bylín presne tak, ako je potrebné.

Potrebujeme:

  • 1,5 litra prevarenej a vychladnutej vody
  • 200 rozkvitnutých levanduľových hlavičiek
  • 1 kg trstinového cukru
  • 1 chemicky neošetrený biocitrón
  • 30 g kyseliny citrónovej

Processed with VSCO with a6 preset

Postup:

Dáme si zovrieť vodu a necháme ju vychladnúť. Natrhanú levanduľu zľahka opláchneme a poodstrihávame jej hlavičky s kvetmi. Vhodíme ich do veľkej 5 litrovej sklenenej fľaše, zalejeme vodou a prisypeme cukor. Miešame, až kým sa cukor nerozpustí.

Potom pridáme kyselinu citrónovú, na plátky nakrájaný citrón a poriadne premiešame. Fľašu zakryjeme utierkou a takto necháme pri izbovej teplote luhovať 48 hodín. Jeden až dvakrát do dňa lúh zľahka premiešame.

Na tretí deň už postupujeme rovnako ako pri bazovom sirupe. Umyté fľaše prepláchneme vriacou vodou. Lúh dôkladne dvakrát precedíme a hotový sirup nalejeme do fliaš. Pred zatvorením vždy ešte na vrch nalejem lyžicu alkoholu (doma máme kvantá domácej slivovice, takže používam tú) a fľaše so sirupom dôkladne uzavrieme.


Ešte pozor!

Pod mojim Facebookovým príspevkom k receptu sa rozvírila debata, ktorá aj mňa mnohému naučila. A teda, že nie je levanduľa ako levanduľa!

Na internete som toho nenašla až tak veľa, ale toto je taký môj krátky výcuc: “Jedlé sú iba kvety a listy levandule úzkolistej (Lavandula angustifolia, Lavandula officinalis, anglická). Varianta Lavandula stoechas (motýliková, francúzska), dentata alebo viridis sa na varenie nepoužíva.” Ak si potom do vyhľadávača zadáte latinské názvy, tak vám vyjde, že levanduľa úzkolistá a lekárska sú tie isté. Podľa fotiek na internete mi príde, že je to presne tá, ktorú mám na fotkách aj ja.

Taktiež padla otázka, aké sadenice sú vhodné. Vraj tie z OBI, Hornbachu a dalších veľkých záhradkárskych centier nie. Niekde som sa ale dočítala, že preto je na nich preškrtnutý symbol jedla (teda uvedený zákaz konzumovať), pretože ich kvety sú chemicky ošetrené. Logicky mi ale z toho vychádza, že sadenicu po prvej sezóne aj tak kompletne zostrihám a na druhý rok mi vyrastajú nové kvety. Takže už by mala byť čistá, nie?

Ak k tomu má niekto nejako viac informácií, viete ma prosím uviesť do obrazu či píšem a uvažujem správne? Rada sa poučím. Ďakujem. 🙂

Processed with VSCO with a6 preset


Ďalšia alternatíva

Levanduľovo-mätový sirup

Tento sirup je pre mňa jeden z najlahodnejších vôbec. Má príjemnú kvetinovo-osviežujúcu vôňu a rovnako tak aj chuť. K základnému levanduľovému sirupu len prihodíme 50 vetvičiek mäty. Tie zľahka opláchneme a lístky poodtŕhame od stopky. Vložíme ich do sklenenej fľaše spolu s levanduľou. Ďalej už postupujeme podľa návodu vyššie.

Processed with VSCO with a6 preset

Rovnako tak však viete vyskúšať aj akékoľvek iné byliny – napríklad medovku či žihľavu.


A už len malé porovnanie – na foto vľavo je levanduľovo-medovkový sirup (nie sirupová voda) od mojej Dedinskej susedy. Pripravovala ho s bielym cukrom, pretože chcela, aby si zachoval svoju ružovkastú farbu. Vpravo je zasa môj levanduľovo-mätový pripravovaný s trstinovým. Je vidieť, že karamelová farba trstinového cukru prirodzenú farbu levandule úplne potlačila, ale mne osobne to vôbec nevadí..

Processed with VSCO with a6 preset

Foto: Dedinská mať

 

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Connecting to %s