Skaramelizované mandle

Hneď na úvod varujem, že tento recept nie je vôbec, ale absolútne vôbec určený a vhodný pre deti. Ale iba na tajnáša pre nás rodičov ako mlska v nočnému filmu, keď decká konečne zaspia a my máme pri poháriku vínka konečne čas vydýchnuť si a vyložiť nohy na gauč. Je to totiž straaašne hriešne nechutná sladká potvora. A pozor! Veľmi návyková!

Tieto mandle som prvýkrát skúšala a pripravovala Dedinskému tatovi ako na privítanie zo služobky. Dedinské dieťa mi v ten deň predrichmalo 7 hodín čistého času, tak som si mala čas pospať, flákať sa po internete, ale aj z dlhej chvíle sa realizovať v kuchyni. Lebo však toľko voľného času som nemala od pôrodu! Normálne som sa vtedy na všetko vykašľala a len si tak celé hodiny neproduktívne ležala. Ako tínedžer počas letných prázdnin.

Inak príprava je až smiešne jednoduchá a zvládne ju každý začiatočník. Ale ako stým potom efektne na párty ohúrite! Tak smelo do toho a užite si svoje karamelové rande!

Processed with VSCO with a6 preset

Potrebujeme:

  • 200 g nelúpaných mandlí
  • 80g trstinového cukru
  • 2 štipky himalájskej soli
  • 1 PL mletej cejlónskej škorice
  • pohár vody

Processed with VSCO with a6 preset

Postup:

Na panvici zmiešame cukor, soľ, škoricu a vodu a počkáme, kým vzniknutý sirup začne bublať. Prihodíme mandle a varíme, až kým sa všetka voda z panvice neodparí. Trvá to možno 20 minút než nám vznikne hustý sirup (karamel), ktorý sa už začne lepiť na mandle. Vtedy začneme intenzívne miešať.

Ak by sme to teraz vyklopili na papier na pečenie a nechali vychladnúť a stuhnúť vznikli by nám z toho také tie grécke mandľové tyčinky. My však miešané ešte chvíľu, až sa z celého karamelu kompletne odparí všetka tekutina a mandle začnú byť sypké a začnú sa samé jedna od druhej oddeľovať. Vtedy máme hotovo!

Presypeme do misky či na tanier, necháme vychladnúť a môžeme potajomky mlsať.

PS: Viete ako potom možno jednoducho bez drhnutia umyť panvicu, že? Do vychladnutej panvice nalejeme vodu a zohrievame. Keď sa kamamel popustí, stačí už len jednoducho opláchnuť v dreze.

Processed with VSCO with a6 preset

Foto: Dedinská mať
Reklamy

2 thoughts on “Skaramelizované mandle

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

w

Connecting to %s