Mrkvovo-orechová torta s mascarpone

Túto tortu ste videli v mojom facebookovom a instagramovom príspevku v deň, keď moji chalani oslavovali meniny a viacerí ste si už pýtali recept. Nebudem teda chodiť okolo horúcej kaše. Nech sa páči, tu je!

Jednoduchá, šťavnatá a dovolím si tvrdiť, že pomerne zdravá pečená alternatíva. A taktiež vám môžem s čistým svedomím povedať, že ten, kto ju ochutnal, pýtal si hneď nielen jednu dupľu!

Potrebujeme:

Korpus:

  • 400 g strúhanej mrkvy
  • 200 g mletých orechov
  • 2 hrste hrozienok
  • 200 g celozrnnej špaldovej múky
  • 170 g trstinového cukru
  • 150 ml oleja
  • 4 domáce vajcia
  • štipka soli
  • 1.5 KL sódy bikarbóny
  • 1 bio vanilkový cukor
  • citrónová kôra
  • džem podľa chuti
  • ovocie a horká čokoláda na ozdobu

Krém:

  • 250 g balenie mascarpone
  • 2 PL mletého trstinového cukru
  • 1 balenie smotany na šľahanie

Processed with VSCO with a6 preset

Postup:

Vajíčka vymiešame s cukrom (trstinovým aj vanilkovým) do penista. Pridáme olej, orechy a mrkvu. (Orechy a mrkvu som napokon pre úsporu času a svojej vlastnej lenivosti iba nadrobno nasekala v kuchynskom mixéri). Múku zmiešame so sódou bikarbónou a primiešame k cestu. Pridáme štipku soli, hrozienka a nastrúhanú citrónovú kôru. Všetko poriadne premiešame.

Zmes vylejeme do tortovej formy vyloženej papierom na pečenie. Pečieme pri 180 stupňoch asi 45 minút. Upečený korpus potom dáme bokom a necháme chladnúť. Zatiaľ si pripravíme krém.

 

V miske vyšľaháme šľahačku (rastlinnú, laktofree či klasickú), podľa toho, kto akú používa. Keď je šľahačka tuhá, prisypeme k nej mletý cukor a znova trošku prešľaháme. napokon k šľahačke prihodíme mascarpone a už iba jemne metličkou premiešame. Odložíme do chladničky stuhnúť.

Zatiaľ si prekrojíme korpus. Natrieme ho domácim džemom, nanesieme vrstvu krému, posypeme drobným ovocím alebom kúskami banánu a na vrch nasekáme kúsok horkej, aspoň 80% čokolády.

Na to položíme druhú polovicu korpusu a postup zopakujeme. Tortu ešte ozdobíme ovocím, hoblikami čokolády a kvetmi. Ideálne necháme cez noc alebo aspoň pár hodín v chladničke postáť, aby do seba korpus nasiakol trochu vlhkosti.

Processed with VSCO with a6 preset

Foto: Dedinská mať
Reklamy

2 thoughts on “Mrkvovo-orechová torta s mascarpone

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

w

Connecting to %s