Tento recept vznikol včera na obed úplnou náhodou, keď mi Dedinské dieťa nechcelo zaspať. A tak sme spolu mali k dispozícii celý tvorivý deň. A začala som byť hladná. A dostala som chuť na niečo sladké.
Dedinský tata mal na kuchynskej linke už viac než deň namočenú špaldu na tento recept, ale jasné, že na ňu zabudol. No a keďže bol ten najvyšší čas zúžitkovať ju ešte skôr, než sama odkráča z linky, hútala som ako z nej vyrobiť lievance. Pod tlakom vlastných chuťových buniek som napokon vymyslela tak skvelý a nenáročný recept, až som zostala sama zaskočená.
V mixéri len rozmixujete zopár surovín a vyjde vám geniálne cesto, ktoré sa ľahko opeká a ešte lepšie chutí. Dedinský tata dokonca špaldu po lievancovom obede namočil zas. Akože fakt neviem, čo mi tým chcel naznačiť.. 😀
Potrebujeme (na cca. 14 lievancov):
- 1 hrnček pšenice špaldy (min. 12 hodín namočenej, ja som mala viac než 24)
- 1 hrnček filtrovanej vody
- 5 datlí alebo fíg
- 1 KL sódy bikarbóny
- 2 KL proteínového prípravku (nie je podmienkou, ja som použila proteín od Powerlogy)
- 2 PL roztopeného kokosového oleja
Postup:
Hrnček špaldy si minimálne na 12 hodín namočíme do vody. Myslime na to, že špalda napučaní ešte trochu zvýši svoj objem. Hore na obrázku je odfotená ešte pred nenapučaním.
Potom vodu zlejeme a špaldu prepláchnneme. Do mixéra vhodíme všetky suroviny a dohladka rozmixujeme. Lievance opekáme z oboch strán na rozpálenej panvici. Podávame ozdobené džemom a ovocím.