Špalda s kurkumou

Dedinský tata si už dlhé roky robí v pondelky očistný pôstny deň, kedy pije iba čistú vodu. Než som otehotnela s Dedinským dieťaťom robili sme si ich spolu. Utorky potom už pravidelne začíname mrkvovou šťavou a touto kurkumovou pochúťkou. Dedinský tata si ju veľmi cení pre jej protizápalové a výživné hodnoty, nakoľko má kurkuma aj silné antioxidačné vlastnosti. V kombinácii s čiernym korením a pridaným olejom sa jej účinnosť ešte zvyšuje.

Mimochodom, Dedinské dieťa takto pripravené obilné zrná tiež veľmi zbožňuje. Recept na ne u nás doma pripravuje výlučne Dedinský tata a dokonca si doň vyrába aj vlastnú kari pastu. Ani tentokrát tomu nebolo inak. Ja som si hotové jedlo iba odfotila. A konečne som sa už aj dostala k tomu, že som si recept pre vás spísala. Trvalo mi to napokon iba zopár mesiacov..

Processed with VSCO with a6 preset

Potrebujeme (pre 2 osoby):

  • 1/2 hrnčeka špaldy (alebo inej obilniny, napr. nahý ovos, kamut a pod.)
  • 1 väčšiu cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • kúsok morskej riasy Wakame
  • 1 ČL kurkumy
  • 1/2 ČL kari (Dedinský tata si ho vyrába doma sám)
  • 2 PL Extra panenského olivového oleja Borges
  • 1/2 ČL himalájskej soli
  • čierne mleté korenie

Processed with VSCO with a6 preset

Postup:

Špaldu alebo inú obilninu si na noc namočíme do filtrovanej vody (minimálne na aspoň 8, ale pokojne aj viac). Po namočení ju scedíme a dáme do čistej vody variť na 30 minút, kým nezmäkne. Ku koncu prihodíme morskú riasu.

Vezmeme si panvicu, kde na oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme precedenú špaldu a chvíľu pražíme. Po chvíli pridáme kurkumu. Potom nakrájanú riasu, kari, korenie a všetko spolu chvíľu popražíme. Odstavíme zo sporáka. Na záver posolíme a primiešame pretlačený cesnak. Môžeme podávať.

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s