Silný zeleninový vývar – bez dochucovadiel, len zo zeleniny

Každá rodina má nejaký osobitý štýl a spôsob varenia. Keď sme boli nedávno hostení na návšteve, uvedomila som si jedno – ja varím úplne inak. Osobne mám veľmi rada husté polievky. Také, kde pri každom namočení lyžice, vždy aj niečo vylovíte. Nechcem však, aby to bol len tanier plný číreho na pery sa lepiaceho slepačieho vývaru s jednou plávajúcou štvrtinkou mrkvy a veľkou hromadou uvarených niťoviek.

Moje polievky sú husté od množstva prísad. Kopec čerstvej zeleniny, strukoviny, prípadne jačmenné krúpy, ovsené vločky či krupicové obláčiky. Veľa tvarov a veľkostí. Aby ste si s každou lyžicou vždy nabrali niečo nové. Nepoužívam “magi”, bujóny ani “ochucovadlá bez glutamanu”. Výrazne zeleninovú chuť a peknú žltkavú farbu dosahujem úplne prekvapivo – len zo zeleniny a byliniek!

Processed with VSCO with a6 preset

Pokiaľ je navyše použitá zelenina poctivá, tak to všetko chutí o to viac. Tentokrát som použila domácu od gazdu Františka Nosáľa z www.rozel.sk a sušený hrášok od mojej mamky. Chuť polievočky bola naozaj lahodne intenzívna a nezameniteľná! Dedinské dieťa a Dedinský tata sa oblizovali až za ušami.

Processed with VSCO with a6 preset

Potrebujeme:

  • 3 veľké mrkvy alebo 5 malých
  • 2 petržlenu
  • 1 malý zeler
  • 1 cibuľa
  • 2 väčšie zemiaky
  • 1,5 hrnčeka sušeného hrachu
  • 2 vetvičky petržlenovej vňate
  • 1 vetvička zelerovej vnate
  • 3 väčšie kryštáliky himalájskej soli alebo 1-1,5 KL himalájskej soli
  • 1 liter filtrovanej vody
  • extra panenský olivový olej alebo kúsok masla

Použitá domáca zelenina pochádza z gazdovstva www.rozel.sk.

Processed with VSCO with a6 preset

Postup:

Sušený hrach na noc namočíme, môžeme k nemu pridať aj kúsok sušenej morskej riasy. Zeleninu umyjeme a ošúpeme. Cibuľu nasekáme nadrobno, zvyšok zeleniny nakrájame podľa chuti.

V hrnci nahrejeme olej alebo rozpustíme maslo a dáme naň do sklovita pražiť cibuľku. Prihodíme nakrájanú mrkvu a pražíme, aby nám príjemne pustila chuť aj farbu. Pridáme zvyšnú zeleninu a pražíme ešte zopár minút. Potom prihodíme zemiaky a hrach, osolíme a okoreníme. Poriadne premiešame a zalejeme litrom vriacej vody.

Necháme zovrieť a pod pokličkou na jemnom plameni varíme asi 35 minút, kým sa všetko v polievke neuvarí do mäkka. Päť minút pred koncom do hrnca vhodíme vňate. Po dovarení necháme všetko ešte chvíľku postáť a po pár minútach vyberieme uvarené vňate z hrnca von a môžeme podávať.

PS: Podobný aj keď trochu iný vývar nájdete aj tuto: Zeleninový vývar s cícerom

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s