Ovocné kože – najzdravšia sladkosť pre deti

Dedinské dieťa je veľmi vyberavý jedák. Neviem ako vaše deťuchy, ale ono máva obdobia, keď si každé 2-3 týždne zvolí nejakú novú top potravinu a tú potom viac-menej výlučne pojedá. Napríklad nedávno to bola bryndza. Na raňajky, na obed, na večeru, olovrant aj desiatu. A to mi fakt nikto nechcel veriť! 

Jedna z mála stálic, ktoré miluje už od malého malička sú ovocné kože. Rôzne. Z jahôd, čerešní, marhúľ, broskýň alebo aj tieto aktuálne z domácich ringlot, ktoré sme dostali počas našej návštevy od Františka Zo záhrady na stôl.

Ovocné kože boli snáď prvé “tuhé jedlo”, ktoré Dedinské dieťa ochotne jedlo. Okrem toho, že fantasticky chutia, majú aj kopec ďalších výhod. Napríklad, že ich príprava je veľmi rýchla. A pokiaľ máte prebytok ovocia a nemáte ho kde zamraziť alebo sa vám ho nechce zavárať, tak toto je ideálna cesta ako si ho na zimu uschovať. Jednak kilo ovocia v takejto forme pokojne ukryjete aj do malej krabičky, ale najmä – ovocie nestratí procesom spracovania žiadne vitamíny ani enzýmy. Keďže sme ho sušili pri nízkej teplote zostáva teda raw. 

Takéto kože sú teda ideálnymi cukríkmi už aj pre maličké detičky, sú vhodné pre vegánov aj vitariánov alebo si ich môžete so sebou brávať na cesty ako rýchly zdroj energie, ktorý sa vám navyše v taške určite nepokazí.

Processed with VSCO with a6 preset

Potrebujeme:

POSTUP:

Ringloty umyjeme, odkôstkujeme, hodíme do mixéra a dôkladne rozmixujeme dohladka. Pripravíme 2 plechy, ktoré vystelieme papierom na pečenie. Rozmixované ringloty na ne rovným dielom vylejeme. Párkrát potrasieme a pobúchame plechom, aby sa nám pyré rovnomerne rozlialo po celej dĺžke plechu.

Rúru si predhrejeme na 40 stupňov na teplovzdušnej funkcii a pri jemne otvorených dierkach sušíme cca. 9 hodín. Hotovo máme, keď je pyré vysušené tak, že sa už nelepí, ale je ohybné. Nesmie byť presušené tak, že sa už začne lámať. Ak sa tak stane, spravidla ho stačí deň-dva nechať len tak na kuchynskej linke, ono naberie vlhkosť zo vzduchu a znova bude také, ako potrebujeme. 

Kožu aj s papierom na pečenie nastriháme na požadovené rozmery a opatrne z nej papier stiahneme. Môžeme stočiť do roliek a rovno si pochutnávať alebo nastrihať na malé kolieska či naplniť ako palacinky. Alebo ich jednoducho uskladníme v kovovej alebo sklenenej nádobe a takto nám vydržia pokojne aj celý rok. Ak ich samozrejme skôr nezjete. 🙂

PS: Ako vyzerá čerešňová ovocná koža si môžete pozrieť v mojom staršom recepte TU.

Processed with VSCO with a6 preset
 
Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s