Včera sme s najdrahším oficiálne zahájili tohtoročnú sezónu stolovania na terase. Zbožňujeme ten pocit, keď si na obede či večeri môžeme pochutiť vonku na čerstvom vzduchu za romantického štebotu vtáčikov z okolitých stromov alebo za zvukov susedovie kosačky…
Rovnako tak mám tiež nesmierne rada recepty, ktoré sú v podstate pôvodné, také, aké si pamätám z môjho detstva, len si ich jemne upravujem a vylepšujem na svoj obraz. Jedným z nich je aj tento ryžový, resp. obilninový nákyp, ktorý vychádza z tradičnej mamkinej kuchárky, akurát som ho odela do modernejšieho zdravšieho šatu.
Za základ som použila novinku od SOS – hnedú ryžu s quinoou a obilninami, takže tak okrem zdravšej hnedej ryže dostanete do tela aj quinou, pšenicu, raž, jačmeň a ovos. A najlepšie na tom celom je to, že chuťovo túto zmenu ani nepocítite. Takže nákyp môžete pokojne ponúknuť ako alternatívu aj svojim vyberavým ratolestiam.
Potrebujeme:
- 360g SOS hnedej ryže s quinoou a obilninami
- 6 dcl rastlinného mlieka (ja som použila mlieko z lieskových orieškov)
- 6 domácich vajíčok
- 100 g masla
- 160 g trstinového cukru
- citrónovú kôru
- štipku soli
- domáci kompót alebo čerstvé ovocie (použila som mamkin hruškový)
Postup:
Ryžu s obilninami si na noc namočíme. Na druhý deň prepláchneme a dáme variť spolu s trochu soli do rastlinného mlieka, až kým sa nám z toho neuvarí hustá kaša. Celé to potom dáme bokom vychladnúť.
Z bielkov si vyšľaháme tuhý sneh. Vo veľkej miske dohladka vymiešame 6 žĺtkov, cukor, zmäknuté maslo, citrónovú kôru a vychladnutú ryžovo-obilninovú kašu. Na záver vareškou jemne vmiešame sneh.
Celú hmotu vylejeme do veľkej formy alebo na plech, napicháme do nej kompótové alebo čerstvé ovocie, prikryjeme alobalom a dáme piecť do rúry na 180 stupňov na zhruba 45 minút. Na tanieri ozdobíme čerstvým ovocím a môžeme poliať troškou šťavy z kompótu. Tak mi to v detstve robila aj moja mamka. 🙂
Ako si vyrobíme rastlinné mlieko?
100 g ľubovoľných orechov alebo semienok namočíme na noc. Ráno ich v litri čerstvej vody rozmixujeme a precedíme. Mlieko uzavrieme do fľaše a skladujeme v chladničke. Takto nám tam vydrží aj zopár dní. Viete ho potom kedykoľvek operatívne použiť na varenie, pečenie, milkšejky, kokteily alebo vypiť len tak samé.