Obilninový (ryžový) nákyp s ovocím

Včera sme s najdrahším oficiálne zahájili tohtoročnú sezónu stolovania na terase. Zbožňujeme ten pocit, keď si na obede či večeri môžeme pochutiť vonku na čerstvom vzduchu za romantického štebotu vtáčikov z okolitých stromov alebo za zvukov susedovie kosačky…

Rovnako tak mám tiež nesmierne rada recepty, ktoré sú v podstate pôvodné, také, aké si pamätám z môjho detstva, len si ich jemne upravujem a vylepšujem na svoj obraz. Jedným z nich je aj tento ryžový, resp. obilninový nákyp, ktorý vychádza z tradičnej mamkinej kuchárky, akurát som ho odela do modernejšieho zdravšieho šatu.

Za základ som použila novinku od SOS – hnedú ryžu s quinoou a obilninami, takže tak okrem zdravšej hnedej ryže dostanete do tela aj quinou, pšenicu, raž, jačmeň a ovos. A najlepšie na tom celom je to, že chuťovo túto zmenu ani nepocítite. Takže nákyp môžete pokojne ponúknuť ako alternatívu aj svojim vyberavým ratolestiam.

Processed with VSCO with a6 preset

Potrebujeme:

  • 360g SOS hnedej ryže s quinoou a obilninami
  • 6 dcl rastlinného mlieka (ja som použila mlieko z lieskových orieškov)
  • 6 domácich vajíčok
  • 100 g masla
  • 160 g trstinového cukru
  • citrónovú kôru
  • štipku soli
  • domáci kompót alebo čerstvé ovocie (použila som mamkin hruškový)

Processed with VSCO with a6 preset

Postup:

Ryžu s obilninami si na noc namočíme. Na druhý deň prepláchneme a dáme variť spolu s trochu soli do rastlinného mlieka, až kým sa nám z toho neuvarí hustá kaša. Celé to potom dáme bokom vychladnúť.

Z bielkov si vyšľaháme tuhý sneh. Vo veľkej miske dohladka vymiešame 6 žĺtkov, cukor, zmäknuté maslo, citrónovú kôru a vychladnutú ryžovo-obilninovú kašu. Na záver vareškou jemne vmiešame sneh.

Celú hmotu vylejeme do veľkej formy alebo na plech, napicháme do nej kompótové alebo čerstvé ovocie, prikryjeme alobalom a dáme piecť do rúry na 180 stupňov na zhruba 45 minút. Na tanieri ozdobíme čerstvým ovocím a môžeme poliať troškou šťavy z kompótu. Tak mi to v detstve robila aj moja mamka. 🙂

Processed with VSCO with a6 preset

Ako si vyrobíme rastlinné mlieko?

100 g ľubovoľných orechov alebo semienok namočíme na noc. Ráno ich v litri čerstvej vody rozmixujeme a precedíme. Mlieko uzavrieme do fľaše a skladujeme v chladničke. Takto nám tam vydrží aj zopár dní. Viete ho potom kedykoľvek operatívne použiť na varenie, pečenie, milkšejky, kokteily alebo vypiť len tak samé.

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s