Zbožňujem rýchle a nenáročné recepty. Také, do ktorých netreba pridávať veľa surovín, kde tu len tak niečo zmiešate, niečím polejete a za 5 minút máte hotové jedlo. A tento šalátik je presne jedným z nich!
Základ v ňom tvorí quinoa, novodobá superpotravina, ktorá pochádza z Južnej Ameriky a je považovaná za pseudoobylinu. Quinoa je dôležitým zdrojom bielkovín, vlákniny a fosforu. Obsahuje kyselinu listovú, má nízky glykemický index a je vhodná aj pre celiatikov. Znižuje hladinu cholesterolu v krvi.
Táto quinoa je navyše v klíčkovej podobe, a tak sa jej tieto jej vlastnosti ešte aj niekoľkonásobne zosilňujú. Je všeobecne známe, že počas klíčenia sa v semienku zvyšuje obsah vitamínov o 50 % až 200%, v jednom zdroji som sa dokonca dočítala, že až o 700%. To je sila, že?
Potrebujeme (pre 2 osoby):
- 4 PL SOS quinoy
- cherry paradajky
- 1 avokádo
- čerstvé bylinky (použila som oregano, bazalku a tymián)
- himalájsku soľ
- čierne mleté korenie
- extra panenský olivový olej
Postup:
Quinoové klíčky si pripravíme deň vopred. Quinou zalejeme čistou vodou a necháme 2 hodiny namáčať. Potom ju v sitku prepláchneme a necháme na teplom mieste klíčiť do ďalšieho dňa. Občas prepláchneme – minimálne však aspoň večer a ráno. Že sa nakličovanie podarilo, zistíte tak, že z quinoy začnú vyrastať malé klíčkové chvostíky.
Paradajky nakrájame na polovičky, avokádo na kocky, prihodíme k nim do misky klíčky a čerstvé bylinky. Osolíme, okoreníme, zakvapkáme olivovým olejom a šalát necháme pár minút odležať. Môžeme vychutnávať! 🙂