2 rýchle jablko-makové dezerty

Keď bola nedávno na pár dní vartovať moja mamka, priniesla so sebou vzácny dar – kooooopec maku! Prečo vzácny? Pretože my s najdrahším ho milujeme. Proste úplne žerieme. A to doslova!

K tomu sa v strýkovom sade urodila obrovská spústa zimných jabĺčok, a tak sa naše sladké makovo-jabĺčkové či jabĺčkovo-makové hody mohli začať…

Processed with VSCO with hb2 preset

Jablkovo-maková štrúdľa

Ruku na srdce – kto nemiluje štrúdľu? Táto z lístkového cesta je úplne superrýchla a šťavnatá. Pretože plnky si vždy vyrobím až do prasknutia.

Potrebujeme:

  • 1 balenie lístkového cesta
  • 4-5 veľkých jabĺk
  • 100 g maku
  • 2 PL tekutého medu
  • vajíčko na potretie (pre vegan veziu nahradíme olivovým olejom)

Postup:

Lístkové cesto rozvaľkáme na veľký obdĺžnik. Mak na jemno pomelieme, jablká umejeme a nastrúhame na hrubom strúhadle (ja osobne ich nešúpem a strúham aj so šupkou). V miske zmiešame mak, jablká a med a zmes nanesieme na vyvaľkané cesto.

Stočíme ju podobne ako roládu, popicháme vidličkou a potrieme vajíčkom alebo olejom. Pečieme na 180 stupňoch zhruba 30-35 minút.

TIP: Do náplne môžete pridať čokoľvek, čo máte radi. Ja som rad robila túto štrúdľu aj tak, že som do tejto jablkovo-makovej náplne nastrúhala aj hrušku a pridala mrazené čerešne a ešte len to bola pochúťka!

Processed with VSCO with hb2 preset


Strúhané jabĺčko s makom

Terasa je plná jabĺk, špajzka maku a máte chuť na sladké raňajky, tak čo urobíte? Šup to pekne spolu zmiešať.

Potrebujeme:

  • 2 jablká
  • hrsť maku
  • kešu orechy a lieskovce (namočené na pár hodín)

Postup:

Lieskovce a kešu namočíme na pár hodín do vody. Jabĺčka nastrúhame na hrubom strúhadle (ja strúham aj so šupkou), pridáme pomletý mak a celé či nasekané orechy, premiešame a maškrtíme.

Processed with VSCO with hb2 preset

Mak v sebe ukrýva vysoký podiel bielkovín a vápnika (a to dokonca dvanásťnásobne vyšší ako mlieko). Preto by mak nemal chýbať nielen na tanieri tehotných žien, ale i ľudí trpiacich osteoporózou. Taktiež obsahuje omega 6 mastné nenasýtené kyseliny a ešte množstvo dôležitých látok, dôležitých pre zdravý vývoj a udržanie plného zdravia.
Mak obsahuje kyselinu olejovú, ktorá sa osvedčila pri snahe zlepšiť pamäť či znížiť krvný tlak. Má tiež upokojujúci účinok na ľudskú psychiku, upokojuje centrálnu nervovú sústavu, pomáha pri neurózach i duševnej nerovnováhe. Dopĺňa do tela dobrý tuk, odstraňuje vysoký cholesterol, podporuje krvotvorbu a zlepšuje kvalitu vlasov a nechtov.

 

Processed with VSCO with hb2 preset

Processed with VSCO with hb2 preset

 

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Google photo

Na komentovanie používate váš Google účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Connecting to %s