Pravý slivkový lekvár

Tajomstvo prípravy klasických českých “švestkových povidel” tkvie v ich jednoduchosti. Na ich prípravu nepotrebujete nijaký cukor, gelfixy, stužovače, kyselinu citrónovú, proste nič. Sú len a len zo slivák! A to z nich robí pre mňa momentálne zdravú sladkosť číslo 1.

Potrebujeme:

  • slivky

Postup:

Slivky opláchneme, odkôstkujeme, hodíme do hrnca a za častého miešania varíme až kým z nich nezvnikne lekvár požadovanej konzistencie.

Slivky nám najprv pustia vodu, zafarbia sa do fialova a postupne sa začnú úplne rozvárať. Je dôležité, aby sme ich stále priebežne miešali, pretože sa nám ľahko pripália na spodok hrnca. Keď sa z nich voda dostatočne odparí, odstavíme lekvár zo sporáka, ešte horúci ho naplníme do fliaš, uzatvoríme, fľaše otočíme hore dnom a poriadne zakryjeme hrubou dekou, aby ich udržala čo najdlhšie horúce. Takto džemy a lekváre “sterilizuje” moja mamka. Skúste to tiež. 🙂

Processed with VSCO with a6 preset

Slivky obsahujú všetky vitamíny skupiny B okrem vitamínu B12 a biotínu. Slivky sú vynikajúci stimulátor metabolizmu sacharidov, majú priaznivý vplyv na nervovú sústavu, mentálnu sviežosť, výkonnosť a odolnosť proti stresu. Okrem toho slivky poskytujú stopové prvky meď a zinok. Čo sa týka medi, priveľa tohto prvku spôsobuje neurotické stavy úzkosti, podráždenosť a depresie. Tu slivky pomáhajú obnoviť rovnováhu, zvyšujú odolnosť proti stresu. Vysoký podiel vlákniny prečisťuje črevá a pôsobí proti zápche. Slivky tiež posilňujú srdce a imunitný systém.

Processed with VSCO with a6 preset

Processed with VSCO with a6 preset

Reklamy

2 thoughts on “Pravý slivkový lekvár

  1. Slivkový lekvár varievame vždy keď je dostatok sliviek. Najlepší a najkvalitnejší slivkový lekvár je z durandzií ale to si vyžaduje viac práce. Pri varení slivkového lekváru používame dedičstvo starých rodičov ako sú korytá, veslo, medené sito s dierkami o priemere asi 1 cm a samozrejme medený kotol. Lekvár varíme v 50 litrovom medenom kotle, ktorý pred varením vytrieme bravčovou masťou aby sa slivky neprichytili na kotol. Slivky varíme kým sa úplne nerozvaria a potom ich pretierame-zbavujeme kôstok a koží cez dierkované sito a tak nám vznikne brija, ktorú potom varíme do úplného zhustnutia aby sa lekvár udržal na vesle, ktorým sa slivky miešali, potom plníme horúci slivkový lekvár do nádob a necháme ho vychladnúť. Slivkový lekvár nám vydrží aj 2-3 roky a je výýýýýýýýýýýýýýýbornýýýýýýýýýý.
    Srdečne zdravia Želmíra a Peter.

    Like

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s