AKO PESTOVAŤ KLÍČKY

Po zverejnení klíčkových smoothie sa ma viacerí z vás pýtali, kde možno takéto “trávnaté” klíčky vlastne kúpiť. To pravdupovediac neviem, isto niekde, ale doteraz som videla iba klíčky žeruchy v Metre. Vytvorila som však stručný návod, ako si možno jednoducho doma vlastné KLÍČKY VYPESTOVAŤ.

Na úvod odporúčam zakúpiť si semienka lucerny Alfalfa alebo ďateliny, pretože tie sa podľa mňa pestujú najľahšie. Semienka si kúpite v predaniach alebo regáloch so zdravou výživou.

POSTUP AKO PESTUJEM KLÍČKY:

Semienka si na noc namočím do hrnčeka, ráno zlejem vodu, prepláchnem a semienka nasypem do nakličovacej misky. Teoreticky môžete použiť aj nejaký tanierik alebo plastovú nádobku, ale lepšie by bolo, aby to bola miska s dierkami naspodku, aby mala odkiaľ odtekať vody a vy ste nemuseli s klíčkami manipulovať v sitku, aby ste nepoškodili korienky a výhonky.
Večer klíčky opäť prepláchnem, ráno to isté a takto to robím dookola každý deň. Ráno a večer preplachujem, to je celé! :))

Processed with VSCOcam with m3 preset

Zo začiatku mám nakličovacie misky na seba naskladané etážovito a sú prikryté, aby boli v tme. Keď sa na cca. 2. až 3. deň začnú tvoriť lístky, misky rozložím na parapet na svetlo, aby chytili dostatok zelenej farby (inak by boli také zažltnuté a chudobné na chlorofyl). Pozor! Nedávajte ich na prudké slnko cez okno, aby sa nespálili.
Po pár dňoch, spravidla po štyroch až piatich, sú klíčky dostatočne veľké a vhodné na konzumáciu. Môžete ich prepláchnuť a uložiť do nádobky do chladničky. Tam vám vydržia ešte niekoľko dní čerstvé.

Takto pripravené klíčky sú ideálne pre smoothiesy, na šaláty, pečivo či ako príloha k hlavnému jedlu. Držím palce, nech vám všetko rastie ako má! :))

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s