Tento recept na HOKAIDOVÚ/CUKETOVÚ DIJÓNSKU HORČICU mám od pani Želky z Martina, ktorá bola v minulosti spoluorganizátorkou jedného z našich kulinárskych workshopov. Ideálne by bolo, keby som ho tu pridala ešte v septembri alebo októbri, keď vrcholila cuketová sezóna, žiaľ nepodarilo sa. Tak si ho aspoň uložte a určite ho sspolu využijeme aj o rok.


POTREBUJEME:
- 2 kg hokaida (môže byť aj cuketa – tú som použila aj ja, ak použijete cuketu, tak je horčica redšia a má bledšiu farbu)
- 1 dl oleja
- 0,5 dl octu
- 100 g trstinového cukru
- 50g soli
- 1 ČL čierneho mletého korenia
- 4-5 strúčkov cesnaku
- 1 zeleninová paprika (kápia, alebo biela mäsitá)
- 400 g obyčajnej horčice
POSTUP:
Hokaido umyjeme, zo šupky odstránime prípadné poškodenia. Nešúpeme, použijeme ho aj so šupkou, rozkrojíme, zbavíme vnútornej dužiny s jadierkami, pokrájame na polmesiace, potom na menšie kocky.
Dáme do hrnca, pridáme olej, ocot, cukor, soľ, čierne mleté korenie, cesnak, zeleninovú papriku a varíme do zmäknutia asi 30 minút, podľa toho aká je tvrdá šupka. Potom všetko rozmixujeme, pridáme horčicu, premiešame a varíme ešte 10 minút.
Naplníme do pohárov a sterilizujeme 15 minút.
